Круглий стіл «Діяльність медіа під час виборів: виконати закон не можливо працювати»

11-11-2009

16 листопада 2009 року в Києві пройде "круглий стіл"

«Діяльність медіа під час виборів: виконати закон не можливо працювати».

Організатори: Незалежна Асоціація телерадіоМовників(НАМ) та Асоціація Індустріальний Телевізійний Комітет(ІТК).

Місце та час проведення: конференц-залі Готелю «Редіссон САС» за адресою: м. Київ, вул. Ярославів вал, 22 з 10:00до 15:00, початок реєстрації - 9:30

Мета проведення: обговорення проблем, які постають перед ЗМІ у зв’язку з недоліками законодавства про вибори, та пошук спільних підходів до їх вирішення.

До участі у заході запрошуємо представників всіх галузевих органів державної влади, що уповноважені регулювати діяльність ЗМІ під час виборів, представників медіа та їх об’єднань, медіа експертів та представників міжнародних та національних неурядових медіа організацій, а також всіх зацікавлених у отриманні інформації з вказаних нижче питань осіб.

Питання до обговорення:

Інформаційна діяльність – табу для ЗМІ під час виборів

Відповідно до чинної редакції Закону України «Про вибори Президента України» будь-яка інформація про кандидатів, яка поширена ЗМІ, є передвиборною агітацією. Такий підхід фактично позбавляє медіа можливості інформувати громадян про соціально важливі події, до яких причетні кандидати. Журналісти не можуть давати об’єктивних оцінок програмам кандидатів, проводити журналістські розслідування щодо їх попередньої діяльності тощо. Також неможливе створення політичних ток-шоу, що виконують функцію дискусійних майданчиків. Така ситуація нівелює основну функцію ЗМІ як інформатора суспільства.

Кімната без виходу. Норми виборчого законодавства, які неможливо виконати

Закон України «Про вибори Президента України» містить низку вимог до діяльності медіа, виконання яких є об’єктивно неможливим. Зокрема, обрахування середньозваженого показника вартості ефірного часу або друкованої площі, обов’язок утримуватись від коментаріїв та оцінок щодо кандидата та змісту його передвиборної агітаційної програми протягом 20 хвилин до і після трансляції його передвиборної агітації тощо. Перед медіа експертами постає проблема пошуку виходів із безвихідних ситуацій.

Політична реклама 2010, її якість та відповідальність за неї

Експерти очікують дуже «брудної» передвиборної кампанії. Неоднозначними також будуть матеріали політичної реклами, які знову будуть збурювати суспільні дискусії та взаємні звинувачення опонентів. Відповідальність за «якість» інформаційних кандидатів традиційно звикли покладати на медіа, які в свою чергу не мають право відмовити в розповсюджені політичної реклами та не наділені експертною функцією. Необхідно знайти баланс між відповідальністю політиків та медіа.

Всіх бажаючих взяти участь у заході просимо зареєструватися за телефонами або електронною поштою nam@nam.com.uaЦя адреса електронної пошти приховується від різних спамерських пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати Ява-скрипт.

Участь у заході є безкоштовною.