До ІІ-го Міжнародного Форуму «Цифрове мовлення в Україні» (Київ, 19 вересня) залишилося два дні.

17-09-2008

Нагадуємо, що Незалежна Асоціація телерадіоМовників (НАМ) спільно з Індустріальним Телевізійним Комітетом (ІТК) вже другій рік поспіль виступають організаторами Міжнародного Форуму «Цифрове мовлення в Україні». Цього року журнал «Телерадіокур’єр» став Стратегічним інформаційним партнером цього Форуму.

«ТРК»: Рік тому, на 1-му Міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні», Ви били на сполох, що відбувається повне ігнорування інтересів регіональних і місцевих мовників при розробці планів впровадження цифрового мовлення в Україні. Що змінилося за цей рік? Чи є позитивні наслідки послідовної діяльності НАМ щодо лобіювання інтересів своїх членів?

Большакова: За цей рік було прийнято багато рішень щодо впровадження цифрового мовлення, проте, якщо говорити саме про регіональні телерадіоорганізації, то найважливішим для них було рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про призначення загальнонаціонального мультиплексу МХ-5 для цілей регіонального мовлення, після прийняття якого ми можемо бути майже спокійними щодо долі тих компаній, які поширюють свої програми на територію області чи її значної частини. Втім, залишається відкритим питання щодо того, як визначатиметься провайдер програмної послуги на цьому мультиплексі та якими будуть умови надання ним послуг телерадіоорганізаціям.

Щодо місцевого мовлення, то, на нашу думку, у напрямі вирішення їх проблем перший крок зроблено Міністерством транспорту та зв’язку України, яке запланувало на 2009 рік проведення наукових досліджень щодо можливості побудови багатоканальних міні-мереж на основі використання малопотужних передавачів. Втім, навіть, якщо в результаті таких досліджень з’ясується, що теоретично така побудова є можливою, буде необхідно переконати у доцільності реалізації цього рішення ті державні органи, до компетенції яких належить прорахунок частот та ліцензування мовлення – а саме Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення та Український державний центр радіочастот.

Отже, можна констатувати позитивні зрушення є, проте попереду ще багато роботи.

«ТРК»: Який внесок НАМ у розробку планів впровадження «цифри» в Україні?

Большакова: Мабуть найважливішим внеском НАМ та ІТК в цю справу є те, що саме наші організації значно активізували дискусію навколо проблеми впровадження цифри та привернули до неї увагу широкої громадськості у межах нашої галузі. Завдяки цьому вже сьогодні рішення державних органів у сфері переходу на цифрове телебачення одразу набувають широкого розголосу та викликають своєчасне реагування.

«ТРК»: Чи задовольняє Вас той процес впровадження, що відбувається зараз? Чи є у НАМ власна концепція щодо «цифри»?

Большакова: У тому, як відбувається цей процес, найбільше мене зараз непокоїть прийняття державними органами стратегічних рішень без попереднього обговорення. Ми змушені подавати зауваження та пропозиції до них навздогін. Зрозуміло, що внесення змін до рішень, які вже прийняті, є більш складним завданням, ніж своєчасне врахування відповідних пропозицій в процесі підготовки цих актів. Разом з тим, більшість стратегічних рішень щодо впровадження цифрового мовлення зачіпає законні інтереси такого широкого кола осіб, що просто не можуть бути прийняті без ґрунтовного аналізу їх позицій з цього приводу.

Так само і власну концепцію НАМ неможливо сформулювати до того, як ми проаналізуємо позиції всіх зацікавлених осіб – і аудиторії, і телерадіоорганізацій всіх територіальних категорій мовлення, і операторів телекомунікацій, і, нарешті, - суспільства в цілому, адже інформаційна безпека України є проблемою всіх громадян, а не тільки телеглядачів. Ми лише розпочали процес залучення вищих органів держави та громадських організацій, які представляють інтереси аудиторії, до обговорення та аналізу стратегічних напрямків впровадження цифрового мовлення, отже формулювання нашої власної позиції щодо впровадження цифрового мовлення в Україні ще потребує часу.

Наразі ми можемо впевнено говорити лише про вирішення проблем тих організацій, які ми представляємо: місцевих та регіональних телекомпаній, а також - радіокомпаній всіх територіальних категорій мовлення. Про технічну реалізацію регіонального і місцевого телебачення я вже говорила вище, а щодо впровадження цифрового радіо в Україні, то ми вважаємо першочерговим завданням визначення єдиного для всієї країни стандарту, адже це єдиний спосіб не припустити втрати доступу аудиторії до частини радіопрограм і втрати радіокомпаніями частини своєї аудиторії.

«ТРК»: Яких результатів Ви чекаєте від 2-го Форуму?

Большакова: Як я вже говорила вище, дуже важливим для нас є залучення до обговорення проблем нашої галузі вищих органів державної влади – Ради національної безпеки і оборони України та Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації. Їх участь у прийнятті стратегічних рішень щодо впровадження цифрового мовлення, на наш погляд, має стати більш вагомою ніж зараз.

Також надзвичайно цікавими мають бути доповіді українських технічних спеціалістів, які присвячені тим проблемам, що постали перед Україною саме зараз – на першому етапі впровадження цифрового телебачення. І, звісно, ми очікуємо від наших колег інформації про досвід, набутий ними протягом  цього року, тобто після 1-го Форуму.